woensdag 13 november 2013

Health | Speltpasta met boerenkoolpesto en kastanjechampignons


Tot voor kort kwam het in de winter toch zeker een keer of zes voor dat ik een bord dampende boerenkool voor mijn neus geschoven kreeg. Met rookworst. Jus. Mosterd. Soms zelfs spekjes. Héél vaderlandlievend, ouderwets genieten. Ik trok nog net geen klompen aan. 

En hoe lekker het traditionele bordje boerenkool ook is, een stoffig imago heeft de groente wel. Of nou ja, had. Inmiddels is er al een tijdje een ware hype gaande in Amerika: de boerenkool is hipper dan hip! Gwyneth Paltrow eet het, Jennifer Aniston zweert erbij en Heidi Klum 'loves it'.  Boerenkool wordt overal in gebruikt, van smoothies tot chips (!) tot salades. 

Boerenkool zit vol ijzer, calcium, vezels en nog veel meer goeds, dus het is ook zeker niet raar dat de groente tegenwoordig veelal wordt bestempeld als 'superfood'. En een beetje meelopen is niet erg, dus ook ik ben sinds een tijdje aan de boerenkool. En als je zelfs chips van boerenkool kan maken, waarom dan geen pesto? Hier volgt het recept:


Ingredienten (2 personen)

Boerenkoolpesto

100 gram boerenkool
35 gram Italiaanse mix (pistachenoten, pompoenpitten, amandelen, pijnboompitten, gedroogde tomaat, croutons)
35 gram pittige kaas
3 eetlepels citroensap
1/2 teentje knoflook
Scheut olijfolie

Overig
500 gram kastanjechampignons, grof gesneden
Schil van 1/2 (biologische) citroen
200 gram spelt-pasta (volkoren)
Kokosolie (voor bakken)
Peper en zout

1. Maak de pasta klaar volgens de instructies op de verpakking. 


2. Kook de boerenkool in gezout water gedurende 7-10 minuten. 

3. Laat de boerenkool goed uitlekken en afkoelen.
4. Voeg alle ingrediënten voor de boerenkoolpesto samen in een blender. Mix tot een samenhangend geheel. Voeg peper en zout naar smaak toe, en proef of de smaakbalans juist is. Voeg anders nog wat citroensap, knoflook of kaas toe. 

5. Bak de kastanjechampignons 8-10 minuten in een beetje kokosolie. Kruid met peper, zout en de schil van een halve citroen. 

6. Voeg de pasta en de boerenkool-pesto toe aan de kastanjechampignons. 


Eet smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten