zondag 2 maart 2014

Health | Bloemloze chocoladetaart met zoute karamelsaus







Sluit je ogen. Denk aan chocoladetaart. Zo'n eentje die net uit de oven komt: aangenaam warm en heerlijk nattig van binnen. De smaak is zoet, maar niet te zoet: je proeft voornamelijk een hele intense chocoladesmaak. Dikke slierten warme, zoute karamel stromen van het gebakje af en creëren een perfect contrast. Je laat je lepel soepel vallen in de zachte massa en neemt een hap van het zuivelvrije, tarwevrije, glutenvrije en suikervrije lekkernijtje.

Uh...wat? 






















Toegegeven: deze chocoladetaart ziet er niet gezond uit. Het smaakt ook niet gezond. Beweren dat deze chocoladetaart wel heel gezond is zou eigenlijk te geweldig zijn. Maar...deze chocoladetaart is wel een heel verantwoordelijk alternatief. Bestaande uit kokosolie, kokosbloesemsuiker, pure chocolade, cacao en eieren zit er weinig slechts in deze taart. Ook de karamelsaus bestaat uit gezondere alternatieven. Dus: verantwoord genieten zonder dat je het doorhebt. Wie wil dat niet?

Recept
Ingredienten (voor 6-8 personen)

Chocoladetaart
120 g pure chocolade
120 g kokosolie
150 g kokosbloesemsuiker
50 g cacaopoeder
3 eieren
1 snufje zout

Zoute karamel
50 gram kokosolie
100 ml ahornsiroop
zout naar smaak 

Bereiding (10 minuten + 15 minuten oventijd)
1. Verwarm de oven voor op 150 graden. 
2. Smelt de chocolade en kokosolie in een schaal boven kokend water (au bain marie). 
3. Haal de schaal van het vuur af. Klop de eieren luchtig en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg vervolgens kokosbloesemsuiker, cacaopoeder en een beetje zout toe. Roer het mengsel goed door. 
4. Giet het mengsel in ingevette muffinbakjes en zet ze ongeveer 15 minuten in de oven. Gebruik je een grote taartvorm? Reken dan op 30 minuten. 
5. Haal de taart(jes) uit de oven en laat tien minuten afkoelen. In tussentijd kan je de karamel maken. Dit is heel simpel: verwarm de kokosolie en ahornsiroop au bain marie tot de kokosolie helemaal gesmolten is. Voeg vervolgens zout toe naar smaak. Wees niet te bang: zoutige karamel is echt heerlijk!
6. Serveer het gerecht warm. Smakelijk eten!

Variatietip
- Stop een blokje chocolade in het midden van je taartjes voordat ze de oven in gaan. Als je het taartje aansnijd, stroomt er gesmolten chocolade uit (van deze gedachte moet ik echt watertanden.)

Dit recept is geïnspireerd op dit recept. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten